Kelvin Kiptum Foundation

Om de nagedachtenis aan Kelvin Kiptum levendig te houden en zijn familie en omgeving te ondersteunen, is de Kelvin Kiptum Foundation opgericht. Met het fonds zal vooral worden ingezet op financiële ondersteuning op het vlak van onderwijs, infrastructuur en sportieve initiatieven voor jonge marathonlopers in Kenia.

Met het overlijden van Kelvin Kiptum verliest de sportwereld een geweldige atleet. Maar bovenal verliest zijn familie een warme familieman en iemand die zijn directe omgeving een betere toekomst kon bieden. Kelvins recente sportieve successen boden zijn gezin en ouders uitzicht op een toekomst. Kelvins familie (en zijn twee jonge kinderen) kunnen rekenen op ondersteuning uit het fonds. Voor zijn directe omgeving zullen de plannen die Kelvin zelf had op het vlak van investeringen in het onderwijs en de infrastructuur ter plaatse worden opgepikt en uitgewerkt. Met de oprichting van een marathonteam en trainingsfaciliteiten voor jonge lopers, biedt de foundation hen de kans op een mogelijke atletiektoekomst. Golazo brengt alvast zelf de eerste 50.000 euro in het fonds in, symbolisch voor 1 euro per deelnemer aan de NN Marathon Rotterdam.

Steun de Kelvin Kiptum Foundation met jouw donatie.

Kelvin Kiptum (2 december 1999 –  11 februari 2024) was de wereldrecordhouder op de marathon. In slechts 10 maanden tijd zette de Keniaanse atleet drie verbluffende resultaten neer. In december 2022 won Kiptum als de snelste debutant op de marathon in Valencia (2.01.53). In Londen scherpte hij deze tijd aan tot 2.01.25. Op 8 oktober 2023 zette hij het wereldrecord op zijn naam door in Chicago als eerste atleet onder de 2 uur en 1 minuut te finishen: 2.00.35.

Kiptum zou op 14 april 2024 deelnemen aan de 43e NN Marathon Rotterdam. Hij had grootste plannen: zijn doel was zijn eigen wereldrecord aanscherpen. Bij perfecte omstandigheden kon hij als eerste atleet de magische grens van 2 uur breken.

Op 11 februari 2024 kwam Kiptum bij een auto-ongeluk in Kenia om het leven. Hij liet daarmee zijn vrouw en twee kinderen achter. Ook zijn coach Gervais Hakizimana overleed bij het ongeval.