Event info

Op 12 en 13 april ademt de stad hardlopen tijdens de 44e editie van de NN Marathon Rotterdam. De NN Marathon Rotterdam is, mede door het vlakke parcours, één van de snelste marathons ter wereld en wereldwijd één van de best bezochte marathons.  

Maar wat het zo bijzonder maakt, is dat de honderdduizenden enthousiaste toeschouwers langs het parcours zorgen voor een waar volksfeest. Ze juichenklappen en motiveren. Ze zorgen ervoor dat geen andere marathon in Nederland de sfeer van #demooiste kan evenaren. Niks voelt beter dan dat ene moment dat je, na al die meters die je hebt afgelegd, over de finish komt. Wees trots op jezelf, geloof in wat je doet en laat Rotterdam zien wat je kracht is. We zien je aan de start!

#demooiste

Programma

Tijd

Activiteit

Locatie

10.00 – 20.00 uur

Marathon Sport Expo (ophalen startnummers en t-shirts)

Postillion Convention Centre WTC Rotterdam

Het programma volgt binnenkort.

Het programma volgt binnenkort.

Startnummers

Startnummers
Deelnemers aan de marathonafstand en andere onderdelen ontvangen één startnummer met een Tag voor tijdsregistratie (draag deze goed zichtbaar op de borst). 

Je ontvangt veiligheidsspelden van ons. Zorg dat je niks over je tag heen draagt, anders gaat het niet goed met de tijdsregistratie. Denk dan aan een tasje, vest of wanneer je met je kind over de finish gaat etc. Zorg dat je startnummer met tag altijd zichtbaar is.  

Vul het medisch paspoort in
Je wordt dringend verzocht voor je eigen veiligheid het medisch paspoort aan de achterzijde van het startnummer in te vullen. Het startnummer dien je op de borstzijde te dragen. Het startnummer is persoonlijk en niet overdraagbaar. Bij calamiteiten dient jouw startnummer namelijk als medisch paspoort.

Deelnemers kunnen hun startnummer ophalen op vrijdag 11, zaterdag 12 of zondag 13 april 2025 bij de Marathon Sport Expo in het WTC-gebouw op vertoon van jouw e-ticket. De e-tickets worden vanaf een week voorafgaande aan het weekend verstuurd. Als je je uiterlijk 16 maart inschrijft zal je voornaam op je startnummer staan.

Deelnemers aan de NN Kids Runs met een Nederlands adres ontvangen het startnummer thuis indien ingeschreven voor 12 maart.

Deelnemers met een adres in het buitenland kunnen hun startnummer ophalen op vrijdag 11, zaterdag 12 of zondag 13 april 2025 in het WTC-gebouw op vertoon van jouw e-ticket. De e-tickets worden vanaf een week voorafgaande aan het weekend verstuurd. Als je je uiterlijk 16 maart inschrijft zal je voornaam op je startnummer staan.

De startbewijzen van de scholen en bedrijven worden de week voorafgaande aan de NN Marathon Rotterdam naar de contactpersoon gestuurd. Als je je uiterlijk 16 maart inschrijft zal je voornaam op je startnummer staan. Scholen en bedrijven die na deze datum zich inschrijven of extra deelnemers aanmelden, kunnen deze startbewijzen ophalen tijdens de Marathon Sport Expo in het WTC-gebouw.

Business Duo teams en Business Estafette teams krijgen per post hun Business pakket opgestuurd indien uiterlijk ingeschreven op 16 maart. 

In het Business pakket zitten de startnummers van de teams. Het startnummer is aan de binnenkant voorzien van een kader waarin algemene en medische gegevens kunnen worden vermeld. Deze startnummers hebben geen Bib-Tag. Je ontvangt samen met deze startnummers ook een startnummerband met een exchange startnummer waaraan een Bib-tag is bevestigd. Aan deze startnummerband bevestig je het EXCHANGE startnummer. Deze band inclusief startnummer is het wisselitem. Hierdoor heeft elke loper een tijd in de uitslag.

Startwaves

Verwachte eindtijd opgeven
De indeling van de startwaves voor de onderdelen wordt bepaald op basis van jouw opgegeven verwachte eindtijd in het inschrijfformulier. In verband met de productie van de startnummers is het mogelijk om jouw verwachte eindtijd tot en met 28 februari in te vullen. Hierna worden alle deelnemers automatisch in de laatste startwave ingedeeld. Let op: wijzigen van startwave is dan niet meer mogelijk. Je mag wel in een latere startwave starten, dit hoef je niet bij ons te melden.

In aanloop naar het evenement delen we de indeling van de startvakken.

In aanloop naar het evenement delen we de indeling van de startvakken.

In aanloop naar het evenement delen we de indeling van de startvakken.

Veelgestelde vragen

Inschrijving

De algemene voorwaarden voor individuele deelname: NLEN

De algemene voorwaarden voor groepen en bedrijven: NLEN

Kan ik mijn inschrijving annuleren?
Het annuleren van jouw inschrijving is alleen mogelijk tot en met 28 februari 2025 én als jij bij de inschrijving een annuleringsregeling hebt aangeschaft. De annuleringsverzekering is enkel te gebruiken voor de NN Marathon Rotterdam. Bij de marathonafstand is het niet mogelijk om deze later om te zetten naar een andere afstand. Neem contact op met de organisatie om gebruik te maken van je annuleringsregeling.

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen, wat nu?
Nadat je je hebt ingeschreven, ontvang je een bevestigingsmail. Zorg er dus voor dat jouw e-mailadres correct is ingevoerd. Controleer ook je spambox als je de e-mail niet binnen 30 minuten hebt ontvangen. Indien hij ook daar niet staat, neem dan contact met ons op.

Krijg ik een finishcertificaat?
Elke finisher op zondag krijgt een persoonlijk finishcertificaat welke te downloaden is. De link hiervoor ontvang je per e-mail na het evenement. 

Worden er finishfoto’s gemaakt?
Marathon Photos maakt op verschillende plekken langs het parcours en natuurlijk bij de finish foto’s die je na afloop terug kunt vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina. Zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. De link naar de foto’s ontvang je per e-mail na het evenement. 

Is er een halve marathon?
Nee, er is geen halve marathon voor individuele deelnemers. Wil je toch een halve marathon lopen? Schrijf je dan met een collega in voor de Business Duo Marathon.

Hoe nodig ik teamleden uit?
Na aanmelding van je bedrijf, school of groep dien je alle teamleden uit te nodigen. Volg hiervoor deze stappen:

1. Ga naar het dashboard van je groep, dit kan via de knop onderaan de bevestigingsmail

2. Klik op “beheer mijn individuele startbewijzen”

3. Nodig een teamlid uit door het e-mailadres in te typen en vervolgens op versturen te klikken. De deelnemer ontvangt een uitnodiging per mail.

4. Via de link in de uitnodigingsmail komt de deelnemer in het registratieformulier. De deelnemer vult deze in en hoeft niet te betalen. De deelnemer kan er wel voor zorgen om extra producten te kopen indien van toepassing. Deze rekent de deelnemer dan af in het winkelmandje.

5. De registratie komt vervolgens in het dashboard van de contactpersoon als voltooid te staan. Zo kan de contactpersoon bijhouden hoeveel plaatsen er voltooid, uitgenodigd en openstaand zijn.

Kan ik mijn inschrijving wijzigen?
Je kunt jouw inschrijving wijzigen via jouw dashboard. Je kunt daar afstanden wijzigen, producten toevoegen en gegevens aanpassen. 

Kan ik mijn afstand wijzigen?
Je kunt tot 11 april wijzigen van afstand door in te loggen op jouw dashboard, mits de gewenste afstand nog niet is uitverkocht. Wijzigen naar een hogere afstand kan met als voorwaarde dat het verschil in prijs wordt voldaan. Bij wijziging naar een lagere afstand, vindt geen restitutie van het inschrijfgeld (of een deel daarvan) plaats. Als je na 16 maart wisselt van afstand, zul je met het startnummer van je oorspronkelijke onderdeel starten.

Stappenplan

 • Log in op jouw dashboard. De link staat in de bevestigingsmail;
 • Klik op ”race wijzigen”; 
 • Kies de afstand die je wilt lopen en klik op ”doorgaan”.
 • Als je voor een hogere afstand hebt gekozen en er is prijsverschil, dien je het verschuldigde bedrag af te rekenen door op ”afrekenen” te klikken.

Wat zijn de minimale leeftijden om deel te nemen?
Voor de leeftijdslimieten is de leeftijd op de dag van het evenement van toepassing.

 • NN Marathon Rotterdam: 18 jaar
 • 1/4 Marathon Rotterdam: 14 jaar
 • City Run Rotterdam: 12 jaar
 • NN Kids Run 2,5 km: 7-15 jaar
 • NN Kids Run 1 km: 6-10 jaar
 • Business Duo Marathon: 18 jaar
 • Business Estafette Marathon: 14 jaar
 • Your Marathon Challenge: geen minimumleeftijd
 • The Marathon Rotterdam Walk: geen minimumleeftijd

Hoe kan ik me aanmelden voor de Pasta Party?
Op zaterdag 12 april vindt de Pasta party plaats in het Postillion Convention Centre WTC. Hier kun je genieten van een heerlijk onbeperkt pastabuffet. Tickets kun je bestellen bij je inschrijving.

Indien je wel bent ingeschreven, maar geen tickets besteld hebt, kom dan op naar de helpdesk op de Marathon Sport Expo. Hier worden ter plekke nog tickets verkocht zolang de voorraad strekt. Pinnen is mogelijk.

Wanneer sluit de inschrijving?
Je kunt je tot de dag voorafgaand aan de desbetreffende afstand (digitaal) inschrijven, mits deze niet is uitverkocht.

Is er een wachtlijst voor uitverkochte afstanden?
De inschrijving van een onderdeel sluit zodra alle startnummers voor deze afstand zijn uitverkocht. Voor de marathonafstand zal er een wachtlijst worden geopend als deze afstand is uitverkocht. De wachtlijst geeft geen garantie dat er startbewijzen beschikbaar komen. 

Kan ik mijn startbewijs overdragen?
We bieden alle individueel ingeschreven deelnemers de mogelijkheid hun startbewijs (inclusief eventueel extra aangekochte producten) over te dragen aan iemand anders. Je kunt jouw startnummer overdragen aan iemand anders door in te loggen in jouw dashboard en de stappen te volgen. Het overdragen van je startnummer is mogelijk t/m 12 april. 

Indien je het startnummer overdraagt na 28 februari kun je de startwave, verwachte eindtijd en kledingmaat niet meer aanpassen. Bij een overdracht na 16 maart zal jouw naam niet zichtbaar zijn op het startnummer, omdat deze al zijn gedrukt. De naam van de originele deelnemer staat op het startnummer. Wel staat jouw naam goed in de uitslag. Er worden €5,- administratiekosten gerekend voor het overdragen van het startbewijs, deze dient de koper van het startbewijs te betalen om het startbewijs op naam te zetten.

LET OP: Heb jij het startbewijs overgenomen van iemand na 16 maart, dan dienen jullie onderling de link voor het afhaalbewijs door te sturen naar de nieuwe eigenaar.

Alle informatie over deelnemen als snelle loper op de NN Marathon Rotterdam vind je hier.

Bekijk hier alle informatie over de Super Marathon Masters.

Bekijk hier het wedstrijdreglement voor de NN Marathon Rotterdam 2025.

De NN Marathon Rotterdam is in 2024 bekroond met het World Athletics Road Race Gold Label. Dit is een onderscheiding van de internationale atletiekfederatie.

event info

Is er een app?
In aanloop van het evenement wordt er een app gelanceerd. In deze app: 

 • Kunnen je vrienden/familie je volgen via de live-tracking functie (kort voor het evenement updaten we de volledige deelnemerslijst); 
 • Kun je alle belangrijke informatie vinden en ontvang je eventupdates; 
 • Kun je selfies maken met onze selfiefilters. 

Download de NN Marathon Rotterdam app:

 • Download hier de gratis app voor Android 
 • Download hier de gratis app voor iOS 

Hoe reis ik in naar de start?
Wij adviseren deelnemers en toeschouwers zoveel mogelijk met het openbaar vervoer of per fiets te reizen. Houd er rekening mee dat veel wegen zijn afgesloten en het erg druk is in de stad. Klik hier voor alle informatie over de bereikbaarheid.

Krijg ik een finishcertificaat?
Elke finisher krijgt een persoonlijk finishcertificaat welke te downloaden is via Marathon-Photos. De link hiervoor ontvang je per e-mail na het evenement. 

Worden er persoonlijke foto’s gemaakt?
Op de dag van het evenement zijn er diverse fotografen aanwezig om sfeerbeelden van de NN Marathon Rotterdam te maken. Deze foto’s zijn na afloop van het evenement te vinden in een Facebook-album. 

Marathon Photos maakt daarnaast op verschillende plekken langs het parcours en natuurlijk bij de finish foto’s die je na afloop terug kunt vinden op jouw persoonlijke uitslagenpagina. Zorg dat jouw startnummer goed zichtbaar is en lach naar de camera. De link naar de foto’s ontvang je per e-mail na het evenement. 

Wat gebeurt er met gevonden voorwerpen?
Gevonden voorwerpen worden verzameld bij de tassenafgifte. Neem contact met ons op als jouw spullen hier ook niet liggen. Na afloop van het evenement hebben wij zicht op alle gevonden voorwerpen.

Is er een kleedgelegenheid en tassenafgifte?
Op zaterdag 12 april is er geen kleedgelegenheid en tassenafgifte mogelijk. Op zondag 13 april is kleedgelegenheid en tassenafgifte alleen beschikbaar voor deelnemers aan de NN Marathon Rotterdam die dit bij het inschrijfformulier hebben aangevinkt (€4,50). 

Kleedgelegenheid
Op het startnummer staat het icoon kleedgelegenheid aangegeven waarmee je toegang hebt tot de kleedgelegenheid. Zonder startnummer met dit icoon krijg je geen toegang. Supporters krijgen ook geen toegang tot de kleedgelegenheid.

Voor de dames en heren bevindt de kleedgelegenheid zich in De Doelen via de ingang op het Kruisplein (open van 8.00 tot 17.00 uur). Spullen achterlaten in de kleedgelegenheid is niet toegestaan, deze worden verwijderd.

In de kleedgelegenheid zijn geen douches aanwezig.

Tassenafgifte
De tassenafgifte (open van 8.00 tot 17.00 uur) bevindt zich in tentjes op het Schouwburgplein. Hier kun je je tas (zonder waardevolle spullen) op eigen risico afgeven. Let op: de maximale afmetingen voor tassen is 30 (l)x 20 (b) x 50 (h).

Let op: Wanneer je voor tassenafgifte hebt gekozen tijdens de NN Marathon Rotterdam, koop je hier automatisch kleedgelegenheid bij. 

 

Krijg ik een medaille?
Alle deelnemers ontvangen na het passeren van de finish een medaille als herinnering aan het evenement. Bovendien kunnen de deelnemers deze medaille laten graveren met hun naam en eindtijd.

De deelnemers aan The Marathon Rotterdam Walk ontvangen een herinneringspin. 

Kan ik mijn medaille laten graveren?
Alle deelnemers kunnen direct na afloop hun medaille laten graveren. In het inschrijfformulier kun je hiervoor ”medaille graveren” bestellen. Indien je dit niet direct bij je inschrijving gedaan hebt kun je t/m 16 maart, dit nog toevoegen door in te loggen op jouw dashboard. Je kunt ook tijdens het evenement besluiten je medaille te graveren.

Tijdens het marathon weekend kan je op de volgende locaties je medaille laten graveren:

 • Zaterdag: bij finish aan zijde van Stadhuisplein
 • Zondag: Schouwburgplein  

Zijn er pacers?
Ja, in samenwerking met de NN Marathon Rotterdam zal het Nationale-Nederlanden Pacing Team ook bij de komende editie weer aanwezig zijn om lopers naar hun gewenste droomtijd te hazen op de marathonafstand. Klik hier voor alle informatie.

Is er een prijsuitreiking
Er zijn bij de NN Marathon Rotterdam geldprijzen te winnen voor de drie mannen en vrouwen vanaf categorie M35 en hoger. Bij de City Run en de 1/4 Marathon zijn geen leeftijdscategorieën, uitsluitend onderverdeling in man en vrouw. Bij deze afstanden zijn ereprijzen te winnen. 

Let op: de bruto tijd is de officiële tijd. Elke deelnemer die tijdig de finish haalt, ontvangt een medaille.

Mag ik mijn rugtas of camelbag meenemen in het startvak?
We adviseren je in loopkleding naar de start te komen. Het is niet toegestaan om tassen/rugzakken mee te nemen in de startvakken (m.u.v. camelbags) of onbeheerd achter te laten rondom het evenemententerrein of parcours. Alles wat onbeheerd wordt achtergelaten, wordt verwijderd en weggegooid in verband met de veiligheid. 

Wat zijn de tijdslimieten?
In verband met het programma en het tijdig vrijgeven van het parcours hanteren wij de volgende tijdslimieten. 

 • NN Marathon Rotterdam: 5 uur en 30 minuten (21, 1 km binnen 2u45, je dient de Erasmusbrug richting centrum ten laatste om 14u15 te passeren, 28 km binnen 3u40)
 • 1/4 Marathon Rotterdam: 1 uur en 20 minuten (6 km binnen 50 minuten, 9 km binnen 1 uur en 10 minuten)
 • City Run Rotterdam: 45 minuten

De tijd gaat in wanneer de achterste loper over de startlijn loopt.

Deelnemers die na de deadline de finish passeren, worden niet meer opgenomen in de wedstrijduitslag en ontvangen geen medaille.

Voor The Marathon Rotterdam Walk gelden de volgende tijdslimieten:

 • 15 km: maximaal 5 uur
 • 10 km: maximaal 3,5 uur
 • 5 km: maximaal 2 uur

De tijd gaat in wanneer de achterste loper over de startlijn loopt.

De tijdstabel voor de marathonafstand is:

   eerste loper laatste loper
Afstand  Straatwave 1wave 5
StartSchiedamsedijk 10:00:0010:36:00
Kilometer 1Laan op zuid10:02:5610:44:18
Kilometer 2Laan op zuid10:05:5310:52:35
Kilometer 3Stadionweg10:08:4911:00:53
Kilometer 4Stadionweg10:11:4511:09:11
Kilometer 5Adriaan Volkerlaan10:14:4211:17:28
Kilometer 6Olympiaweg10:17:3811:25:46
Kilometer 7Smeetslandseweg10:20:3411:34:04
Kilometer 8Spinozaweg10:23:3111:42:22
Kilometer 9Havenspoorpad10:26:2711:50:39
Kilometer 10Havenspoorpad10:29:2311:58:57
Kilometer 11Havenspoorpad10:32:2012:07:15
Kilometer 12Havenspoorpad10:35:1612:15:32
Kilometer 13Zuiderparkweg10:38:1212:23:50
Kilometer 14Slinge10:41:0912:32:08
Kilometer 15Slinge10:44:0512:40:25
Kilometer 16Oldegaarde10:47:0112:48:43
Kilometer 17Oldegaarde10:49:5812:57:01
Kilometer 18Vaanweg10:52:5413:05:18
Kilometer 19Zuiderparkweg10:55:5013:13:36
Kilometer 20Oldegaarde10:58:4613:21:54
Kilometer 21Dorpsweg11:01:4313:30:11
Kilometer 22Brielselaan11:04:3913:38:29
Kilometer 23Brielselaan11:07:3513:46:47
Kilometer 24Putselaan11:10:3213:55:05
Kilometer 25Laan op zuid11:13:2814:03:22
Kilometer 26Laan op zuid11:16:2414:11:40
Kilometer 27Erasmusbrug11:19:2114:19:58
Kilometer 28Westblaak11:22:1714:28:15
Kilometer 29Overblaak11:25:1314:36:33
Kilometer 30Warande11:28:1014:44:51
Kilometer 31Boezemstraat11:31:0614:53:08
Kilometer 32Bosdreef11:34:0215:01:26
Kilometer 33Bosdreef11:36:5915:09:44
Kilometer 34Boszoom11:39:5515:18:01
Kilometer 35Boszoom11:42:5115:26:19
Kilometer 36Kralingseweg11:45:4815:34:37
Kilometer 37Kralingse Plaslaan11:48:4415:42:55
Kilometer 38Kralingse Plaslaan11:51:4015:51:12
Kilometer 39Boezemstraat11:54:3715:59:30
Kilometer 40Warande11:57:3316:07:48
Kilometer 41Overblaak12:00:2916:16:05
Kilometer 42Coolsingel12:03:2616:24:23
CoolsingelCoolsingel12:04:0016:26:00

Is er tijdregistratie?
Bij de NN Marathon, 1/4 Marathon, City Run en NN Kids Runs zal de MYLAPS BibTag worden gebruikt voor het registreren van tijd. Achter op je startnummer (Bib) bevindt zich een elektronische chip (Tag) en een kunststof afstandhouder. BibTag maakt het registreren van je tijden heel eenvoudig, het enige wat je moet doen is het correct dragen van het startnummer. 

Informatie om een goede tijdsregistratie te garanderen:

 • Draag het startnummer zichtbaar op de borst. Bedek het startnummer niet met een jack of met je handen tijdens het passeren van de matten op de start- en finishlijn. Deze matten vangen het signaal van je BibTag op (Let ook op met het indrukken van je eigen stopwatch op de start- en finishlijn).
 • Vouw of kreukel het startnummer niet. Zeker niet op de plaats waar de Tag zit.
 • Gebruik vier speldjes op de hoekpunten van het startnummer, doorboor de Tag niet.
 • Verwijder de kunststof afstandhouder niet.
 • De BibTag werkt op basis van een andere technologie dan de MYLAPS ChampionChip. Daarom kun je tijdens dit evenement geen gebruikmaken van je gele of groene MYLAPS ChampionChip. Je kunt je MYLAPS ChampionChip echter gewoon aan je schoen laten zitten, deze stoort niet op het BibTag syteem.

De Tags hoeven niet ingenomen te worden na de race, je kunt het startnummer (met Tag) als souvenir bewaren of bij het gewone afval weggooien (kunststof).

Wat is de officiële tijd?
De brutotijd is de officiële tijd. Deze start op het moment dat het startschot gegeven wordt en stopt op het moment dat je de finish passeert. De nettotijd is de tijd die start op het moment dat je de mat op de startlijn passeert en stopt als je de finish passeert. De nettotijd wordt als extra service vermeld.

Waar bevinden de toiletten zich?
Toiletten vind je bij de kleedaccomodaties, de start, de finish, elke 2,5 km langs het parcours en bij de wisselpunten van de Business Runs.

Waar vind ik mijn uitslag?
De uitslagen worden na afloop gepubliceerd op onze website. De link naar de uitslagenpagina ontvang je ook per e-mail na het evenement. Let op: de bruto tijd is de officiële tijd. Heb je een vraag of opmerking over jouw uitslag? Stuur dan een e-mail naar Mylaps Event Timing o.v.v. je startnummer en eventueel zelf geklokte tijden.

Welke verzorging krijg ik onderweg?

NN Marathon Rotterdam

Tijdens de NN Marathon Rotterdam zullen verzorgingsposten met water en AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) (beide in bekertjes) worden ingericht (5 km, 10 km, 15 km, 20 km, 25 km, 30 km, 35 km en 40 km). Op 25km en 35km is er thee beschikbaar. Op 20km zijn er bananen voorzien.  Daarnaast zijn er sponsposten voorzien (12,5 km, 17,5 km, 22,5 km, 27,5 km, 32,5 km en 37,5 km). Direct na de finish is ook water, AA Drink Smart recovery, thee beschikbaar. Bij de finish kun je ook bananen vinden. We adviseren alle lopers gebruik te maken van de verzorgingsposten zoals je gewend bent tijdens je voorbereiding.

1/4 Marathon Rotterdam

Tijdens de 1/4 Marathon Rotterdam zal er een verzorgingspost met water en AA Drink-Iso Lemon (Isotone sportdrank) worden ingericht op het 5-km punt. Direct na de finish is ook water, AA Drink-Iso Lemon en zijn er bananen beschikbaar.

City Run Rotterdam en NN Kids Runs
Direct na de finish ontvangt iedere deelnemer een bekertje water en een flesje AA Drink-Iso Lemon.

Veilig en verantwoord lopen
Het niet aanvullen van vochtverlies door zweten tijdens duursporten kan leiden tot afname van het prestatievermogen. Onvoldoende drinken kan uiteindelijk leiden tot medische problemen. Veel sporters lijken niet te weten dat niet alleen te weinig, maar ook te veel drinken hun gezondheid in gevaar kan brengen. Het op peil houden van een juist niveau van vloeistoffen en zouten in het lichaam, is bijzonder belangrijk.

Als je als atleet de weg op gaat, verliest het lichaam zowel vocht als zouten via het lichaamszweet op de huid en via de ademhaling. Processen die er voor zorgen dat je de verkoeling krijgt die je nodig hebt om de lichaamstemperatuur stabiel te houden. Het niet tijdig en in de juiste hoeveelheden aanvullen van het verlies aan lichaamsvocht, kan leiden tot uitdroging (door te weinig te drinken) en hyponatremia (door te veel te drinken een te kort aan zouten). Dit kan je prestatie, je psychische en je fysieke toestand beïnvloeden. Het aanvullen van vloeistof en zouten tot een optimaal niveau is zeer individueel en hangt af van de omgevingsomstandigheden (het weer), soort en intensiteit van de lichamelijke activiteit (snelheid) en persoonlijke factoren zoals mate van getraindheid, lichaamsgewicht en de kleding die je draagt.

Atleten hebben hierin een eigen verantwoordelijkheid. De juiste hoeveelheden drinken is een combinatie van kennis van je lichamelijke behoeften en de manier van drinken tijdens het lopen.

Om op een verantwoorde manier deel te nemen aan de NN Marathon Rotterdam is een goede voorbereiding van groot belang. Daarnaast is het belangrijk dat je tijdens en na je loopprestatie goed naar je lichaam luistert. Lees op deze pagina alle adviezen die jou helpen om goed voorbereid van de NN Marathon Rotterdam te genieten.