marathon23

Van tegenslagen tot overwinning: het inspirerende verhaal van Daan

Voor velen is het voltooien van de NN Marathon Rotterdam een hoogtepunt. Dit ook voor Daan Rieken (34) die in 2023 onder de drie uur wist te lopen en daarmee een topprestatie neer te zetten. Maar niet lang daarna kwam hij slecht in zijn vel te zitten. Zijn hoofd liep over, slapen lukte nauwelijks. Zelfs van hardlopen werd hij niet echt meer blij. Nu, bijna een jaar later is hij klaar om met frisse moed aan de start van de 43e editie van de NN Marathon Rotterdam te staan en vertelt hij over zijn verhaal.

Het begon allemaal met een droom. Daan had vorig jaar aan de start van de NN Marathon Rotterdam al een dochtertje en wist dat er nog een tweede kindje op komst was. Maar te midden van het gezinsgeluk koesterde hij een ambitie: een marathon lopen in minder dan drie uur. “Het voelde als een magische grens,” zegt Daan, terugkijkend op zijn dromen. Hij had al ervaring met marathons, waaronder een eerdere deelname aan de NN Marathon Rotterdam, maar deze keer wilde hij zichzelf overtreffen.

‘’Dit is de laatste kans, zo voelde het een beetje,’’ vertelt Daan. ‘’Straks hebben we een tweede kindje en wachten er weer slapeloze nachten.’’ Na een lange voorbereiding stond hij op zondag 16 april aan de start van de NN Rotterdam Marathon. Daan stond aan de startlijn, vol spanning en opwinding. En hij slaagde erin zijn doel te behalen want met een tijd van twee uur en 56 minuten liep hij de marathon uit. Het was een moment van triomf, maar ook van reflectie. “Het was alsof ik een barrière had doorbroken,” zegt Daan. “Maar tegelijkertijd besefte ik dat er meer is dan alleen de marathon.”

Een moeilijke periode
Na een periode van vreugde over het behalen van zijn doel volgde kort daarna een moeilijke periode. ‘’Een paar weken na de marathon begon ik me slecht te voelen en sliep ik ook nog eens slecht. Het leek wel alsof mijn adrenaline op hol was geslagen in mijn lichaam. Het voelde voortdurend alsof ik aan stond. Het was uiteindelijk zelfs zo dat ik helemaal niet meer sliep, wat het ook lastiger maakte om de dagen door te komen.’’ Een zware zomer volgde, maar goede gesprekken met vrienden, familie en de huisarts hielpen. Ook hardlopen bleek te werken. De sport werd voor Daan meer en meer dé manier om te ontstressen en zijn gedachten te ordenen.  “Hardlopen werd mijn medicijn,” zegt Daan. “Het hield me op de been, zelfs tijdens de zwaarste momenten.”

Nu, met de NN Marathon Rotterdam in het vooruitzicht, kijkt Daan vol optimisme naar de toekomst. Naast zijn drukke gezinsleven weet hij voldoende tijd vrij te maken om te trainen en de voorbereidingen gaan hem tot nu toe goed af. Hij is vastbesloten om zijn passie voor hardlopen levend te houden, ondanks de uitdagingen die het leven hem biedt. En terwijl hij zich voorbereidt op zijn volgende race, weet hij dat de reis even belangrijk is als het doel zelf.

Doorzettingsvermogen en veerkracht
Met elke stap die hij zet, bewijst Daan dan ook dat doorzettingsvermogen en veerkracht de sleutels zijn tot succes. Zijn verhaal is een inspiratie voor ons allemaal, een herinnering dat zelfs in de moeilijkste tijden, er altijd hoop is om door te gaan. ‘’Ergens had ik mezelf wijs gemaakt dat hardlopen op een lager pitje moest na de marathon in 2023. Dat ik vooral tijd nodig zou hebben voor mijn gezin met twee kinderen. Maar ik ben er het afgelopen jaar achter gekomen dat ik júist in de hectiek van een jong gezin ruimte moet houden voor mijn passie. Hardlopen heeft me geholpen om me na moeilijke maanden weer lekker te voelen en me ook lekker te blijven voelen. Daar heeft ook mijn gezin profijt van. In oktober is onze tweede geboren. Ik ben heel blij met mijn gezin en voel me fijn. Hardlopen helpt daarbij. Mooi om met dat inzicht straks weer de Coolsingel op te lopen, dan is de cirkel na een bijzonder jaar echt rond.”

Deel dit bericht

Meer nieuws