afbeelding-suz

De strijd van Suz: van de diagnose borstkanker tot de 1/4 Marathon Rotterdam

Suz is een krachtige 34-jarige vrouw uit Rotterdam met een verhaal dat zowel hartverscheurend als inspirerend is. In een openhartig interview deelde ze haar reis van diagnose tot het stellen van een ambitieus doel: het lopen van de 1/4 Marathon Rotterdam. Het leven nam een onverwachte wending toen ze op 30-jarige leeftijd de diagnose borstkanker kreeg. Ondanks de schok liet ze zich niet weerhouden en vocht ze naar herstel. Dit jaar neemt ze deel aan de 1/4 Marathon Rotterdam om het traject af te sluiten.

Het begon met een onschuldig gevoel in haar borst waardoor Suz naar de huisarts ging. Ze vertelt: ‘’Bij mijn linkerborst dacht ik dat ik iets voelde. De huisarts zei dat er niks aan de hand was maar als ik het wilde zou ik een echo kunnen laten maken of een mammografie. Ik dacht, doe maar, want ik moest tien dagen erna mijn proefschrift verdedigen en dan was dat uit mijn hoofd en hoefde ik mij daar geen zorgen over te maken.’’ Dit alles leidde tot medisch onderzoek en uiteindelijk een schokkende diagnose van kanker in haar rechterborst, en dat terwijl ze in haar linkerborst dacht iets te voelen. Deze diagnose drong pas laat tot haar door. ‘’Er ging bij mij geen belletje rinkelen totdat ik de onderzoekskamer verliet en de verpleegkundige en de radioloog zeiden: ‘’sterkte hè, meisje’’. Ik dacht sterkte? Sterkte? Toen viel eigenlijk pas het kwartje bij mij,’’ legt Suz uit. Ze onderging een zware periode van behandelingen, operaties en herstel. Ze koos ervoor om preventief beide borsten te laten amputeren, om elke kans op terugkeer van kanker te minimaliseren. Deze moeilijke beslissingen vormden echter slechts het begin van haar strijd.

Na het overwinnen van deze eerste uitdagingen, werd Suz geconfronteerd met de zware nasleep van haar behandelingen. Ze kreeg te maken met gewichtstoename, verminderde conditie en andere fysieke beperkingen als gevolg van de therapieën. Suz vertelt: ‘’Dat is gewoon heel frustrerend. Je doet er zoveel voor om te herstellen.’’ Maar Suz weigerde zich hierdoor te laten tegenhouden. Vastberaden om haar leven terug te krijgen, omarmde ze een nieuw doel: de 1/4 Marathon Rotterdam. ‘’Het is een afsluiting van het hele traject. Als ik over de finish van de 1/4 Marathon Rotterdam kom, weet ik dat ik dat ik iets kan wat ik voorheen ook gewoon kon. En als ik het niet zou halen, dan kan ik ook oprecht tegen mezelf zeggen dat ik er alles aan gedaan heb om dit wel te kunnen en dan moet ik accepteren dat dit is wat het is.’’

De weg naar de 1/4 Marathon Rotterdam
De weg naar de 1/4 Marathon Rotterdam bleek geen gemakkelijke. ‘’Het was september toen ik dat had bedacht. Toen had ik nog geen meter hardgelopen, ‘’ vertelt Suz lachend. Suz moest haar lichaam opnieuw opbouwen, zich aanpassen aan haar nieuwe fysieke beperkingen en haar trainingen beter dan ooit tevoren aanpakken. Maar met de onvoorwaardelijke steun van familie, vrienden, haar personal trainer en haar vader, die de 1/4 Marathon met haar mee zal lopen, begon ze aan deze uitdaging.

Suz vertelt haar vaste trainingsroutine waarbij ze stap voor stap haar grenzen verlegt. ‘’Tot nu toe heb ik twee keer in de week krachttraining en in het weekend ga ik hardlopen met een intervaltraining. Conditioneel valt het eigenlijk nog mee maar het zijn vooral de spieren die niet altijd mee willen werken. Dat is zo frustrerend, het gaat niet meer zoals je het in je hoofd hebt.’’ Ze wordt dus nog steeds geconfronteerd met haar fysieke en mentale obstakels, maar Suz blijft vastbesloten om haar doel te bereiken. Voor haar is de 1/4 Marathon Rotterdam niet alleen een sportieve prestatie, maar ook een symbolische afsluiting van haar kankertraject. De KWF-pagina die zij is gestart om geld op te halen voor onderzoek naar kanker heeft dan ook het symbolische doel van €1.265,-. Dit bedrag staat voor het aantal dagen tussen haar diagnose en de start van de 1/4 Marathon Rotterdam.

Hoewel de start al bijzonder is, geeft Suz aan dat de sfeer op de Coolsingel het toch écht tot de mooiste maakt. ‘’De laatste keer dat ik de 1/4 Marathon liep wilde ik na 8 km stoppen, maar toch heb ik doorgezet. Uiteindelijk kreeg ik van familie en vrienden te horen dat het leek alsof ik over de Coolsingel vloog. Je wordt echt gedragen door de supporters langs de kant en de gehele sfeer op de Coolsingel. Dat maakt het extra bijzonder.’’

Inspirerende woorden
Op de vraag wat ze deelnemers zou willen meegeven, antwoordt ze, ‘’Elke stap in de marathon van Rotterdam vertegenwoordigt een overwinning op jezelf, een symbool van doorzettingsvermogen en veerkracht. In een wereld waar velen stil blijven, kan jij ervoor kiezen om vooruit te bewegen. Laat het publiek je dragen, voel de kracht van de stad, en onthoud: elke kilometer is een herinnering aan jouw onbreekbare energie. Geniet van het pad, omarm de uitdaging, en laat de marathon van Rotterdam ook jouw triomf zijn.’’

Op zondag 14 april zal Suz, aangemoedigd door familie, vrienden en duizenden supporters, de start van de 1/4 Marathon trotseren. Haar reis van diagnose tot de 1/4 Marathon is een voorbeeld van doorzettingsvermogen, hoop en ongelofelijke veerkracht. En terwijl ze haar eerste stappen zet op het parcours, zal ze laten zien dat geen enkele uitdaging te groot is.

Deel dit bericht

Meer nieuws